среда, 26. април 2017.



ДЕЛЕГАЦИЈА ЈАПАНСКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ У ПОСЕТИ НАШОЈ БОЛНИЦИ




У оквиру активности у Пројекту за рано откривање рака дојке, представници агенције ''JICA'' – Michiko Fujimoto i Tamotsu Nozaki – посетили су нашу установу и са директором и његовим сарадницима разговарали о скрининг програму  који се спроводи у нашој болници.
Агенција ''JICA'' сарађује са Владом Републике Србије, као и са Министарством здравља, које је партнер у спровођењу овог пројекта. Њихово ангажовање на Пројекту за рано откривање рака дојке је отпочело током 2015. године и трајаће до 2018.
Краљево је један од градова којима је јапанска амбасада 2011. године донирала дигитални мамограф, такође са циљем за рано откривање рака дојке, тако да је овај пројекат само наставак започетог.
Посета има два циља: први је обилазак кабинета за мамографију и увид у стање опреме, а други је проналажење начина за превазилажење проблема који се тичу сервисирања апарата (будући да се дигитални мамограф, због честих кварова, тренутно не користи за скрининг прегледе).
Први човек наше установе – др Зоран Мрвић је госте упознао са оствареним резултатима у процесу скрининга од 2011. године, а посебно од 2013.  од када се спроводи скрининг програм на карцином дојке на нивоу Републике. У сарадњи са Домом здравља Краљево и Заводом за јавно здравље, наша болница остварила најбоље резултате у Србији, па је тако образац по коме је Краљево вршило ову врсту прегледа, постао начин који су прихватиле и друге здравствене установе у земљи. Овим програмом је обухваћена популација жена старости од 50 до 69 година (на територији Краљева то је 16 086 жена). Због тога је неопходно што пре извршити поправку постојећег апарата или путем донације набавити нови, за шта смо се обраћали Амбасади Јапана у Београду, Министарству здравља, итд.
Представници јапанске агенције су обишли кабинет за мамографију и обећали помоћ у решавању проблема који се тичу поправке дигиталног мамографа. Честитали су руководству Опште болнице ''Студеница'' на досадашњим резултатима и укупном ангажовању у превенцији карцинома дојке.


1 коментар:

  1. Не могу да престанем да захвалим Др Екпен-у што ми је помогао да се извучем из бивше Југославије, док доктор Екпен не може да вам помогне, без обзира на то колико је раздвајања била. Контактирајте др Екпен данас (екпентемпле@гмаил.цом) како бисте вам помогли да добијете своју егзистенцију данас или на Вхатсапп +2347050270218.

    ОдговориИзбриши