среда, 24. мај 2017.



ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА ВМШСС ИЗ ЋУПРИЈЕ





У уторак, 23. маја, поводом потписивања Уговора о међусобној сарадњи између Опште болнице ''Студеница'' и Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје, одржана је презентација ове школе, намењена медицинским сестрама и техничарима који желе да наставе школовање.

''После вишегодишњих неуспелих напора да се успостави сарадња између Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје и наше болнице, сада је то учињено на обострано задовољство. Ова сарадња подразумева школовање средњег медицинског кадра, јер је тај кадар најпотребнији нашој установи. У перспективи, средња медицинска служба ће од болничара преузети послове везане за негу пацијената, а виши и високо образовани сестрински кадар ће бити задужен за терапијски и други део послова који су везани за бригу о пацијентима'' , рекао је в. д. директора наше болнице,
мр сци. мед. др Зоран Мрвић.

ВМШСС ове године уписује деветнаесту генерацију студената и образује медицинске стручњаке за шест студијских профила: струковна медицинска сестра, струковна медицинска сестра – бабица, струковни фармацеут, струковни физиотерапеут, струковни радиолог и струковни козметичар – естетичар.

''У сарадњи са Општом болницом '' Студеница'' одлучили смо да управо овде, у Краљеву, школујемо и образујемо струковне медицинске сестре. Ове године је отворено поглавље 26 Преговора о приступању Европској Унији, које се односи на образовање, па тако и ова сарадња има за циљ усклађивање оваквог вида образовања са прописима ЕУ'' , рекла је заменица директора ВМШСС и професор струковних студија,  др сци. мед. Љиљана Антић.

''Наш императив је да најмање 30% од укупног броја сестринског кадра буде високо образовано. Како бисмо то постигли, одлучили смо да мрежу својих наставних база проширимо и због тога смо данас у вашем граду. Захваљујући руководству ваше болнице, првенствено директору доктору Зорану Мрвићу, који је препознао важност овакве сарадње, приближили смо се нашим студентима'' – истакла је др Антић.
 
''Трендови у високом образовању медицинских сестара'' је била тема предавања које је за ову прилику припремила др Љиљана Антић, професор струковних студија .

На тему ''Компетенције медицинских сестара у земљама Европе'' говорила је Сунчица Ивановић, мастер организатора здравствене неге, наставник вештина у ВМШСС из Ћуприје.

Овој презентацији су присуствовали и представници Синдиката – др Раде Панић , председник Синдиката лекара и фармацеута Србије и Радица Илић, председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије.

Теоретска предавања и вежбе ће се одвијати у нашој болници, а сарадници у настави ће бити струковне медицинске сестре из ОБ ''Студеница. Др Зоран Мрвић је у име руководства обећао пуну подршку будућим студентима у настојању да усаврше своје знање, а све у циљу унапређења перспективе школовања и формирања будућих стручњака из области здравствене неге.


У име медицинских сестара из наше болнице гошћама су захвалиле главна сестра ОБ ''Студеница'' , Марија Мијајловић и главна сестра за образовну делатност, Младена Којић.


Информатори у вези уписа у ВМШСС Ћуприја се могу преузети код главне сестре Младене Којић (канцеларија на трећем спрату интернистичког одсека).


    



Нема коментара:

Постави коментар