четвртак, 19. октобар 2017.


И ОВОГ МЕСЕЦА УСПЕШНО ОБАВЉЕНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ



У недељу, 15.10.2017. године од 08:00 до 16:00 часова, у складу са планом Министарства здравља, обављени су превентивни прегледи грађана Краљева и околине. Преглед је подразумевао одређивање нивоа шећера у крви, гинеколошки, уролошки преглед, одређивање ПСА (специфичног антигена простате који открива туморске промене) и ултразвучни преглед абдомена, тако да су ангажовани тимови Опште болнице ''Студеница'' и Дома здравља Краљево. Велики одзив грађана је још једном потврдио оправданост ове акције.
Тога дана нас је посетио др Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља Републике Србије и у разговору са в.д. директором наше болнице, др Зораном Мрвићем, похвалио ангажовање запослених у организацији бесплатних превентивних прегледа. Директним укључењем у јутарњи програм РТС-а приказан је начин на који су се обављали прегледи и изјаве пацијената који су овим путем изразили задовољство због указане могућности да обаве прегледе без претходних заказивања.
У циљу раног откривања и превенције хроничнх незаразних болести, тога дана је прегледано152 пацијента, без обзира на то да ли имају здравствено осигурање или не. Од укупног броја прегледаних  њих 130 је имало здравствено осигурање, а 22 је било без здравственог осигурања.
Свима који су дошли одрађена је анализа нивоа шећера у крви, 78 мушкараца  је прегледано на урологији, одрађено је 75 лабораторијских анализа на ПСА.
У диспанзеру за жене Дома здравља Краљево прегледано је 57 жена, а код њих 36 је урађена колпоскопија и папаниколау тест.
Ултразвучни преглед абдомена је урађен код 93 пацијента.
Попуњавањем упитника процене ризика за Тип 2 дијабетеса  добијени су  следећи резултати:
·         Низак степен –16 пацијената
·         Лако повишен- 28 пацијената
·         Умерен- 43 пацијента
·         Висок -32 пацијента
·         Врло висок-13 пацијената
Двадесет пацијената је у анкети навело да се лечи од дијабета.
Како је најављено из ресорног Министарства и у наредном периоду ће се спроводити акција бесплатних превентивних прегледа једном месечно, па се грађанима препоручује да на овај начин преконтролишу своје здравље.

 



Нема коментара:

Постави коментар